ONLINE NATUURCOACHING......BOSBADEN 

Ervaringen uit het verleden hebben de manier waarop we leren veranderd, daarom is besloten om een online natuurcoaching sessie te ontwikkelen voor iedereen die niet aanwezig kan zijn op de wandelogie sessies [wandelgesprekken] in de boswachterij van Dorst of voor mensen die op hun eigen manier dicht bij huis willen leren. 

We weten dat het moeilijk is om vanuit je eigen appartement meer over jezelf in de natuur te leren, maar dat is precies waar we naar streven - om je uit je woonkamer te halen en je naar de natuur te brengen.

Bij online natuurcoaching maken jij en ik veelvuldig gebruik van metaforen en symboliek. Symbolen kunnen je helpen buiten je eigen kaders te denken. Een symbool plaatst de situatie buiten jezelf, waardoor je er gemakkelijker van een afstand naar kan kijken. 

Je gaat in jouw omgeving een wandeling maken van een uur in de natuur in [liefst een bos] en je maakt speciale foto's van de natuur, die we dan online benutten bij de coaching van je doel namelijk ''ontstressen en je persoonlijke problemen oplossen'' met besprekingen erna via de mail en per telefoon.

“ Het voelt als een dikke knuffel van moeder Natuur! "
“ Het voelt als een dikke knuffel van moeder Natuur! "

"Ik sta altijd versteld van een bos. Realiseer me dat de fantasie van de natuur veel groter is dan mijn eigen fantasie. " - Gerda

Intuïtief werd ik getrokken naar deze bomen met stevige zichtbare wortels. Om mij direct weer verbonden te voelen met mijn eigen kracht, stevigheid en energie. 

Goede ervaring en online nabespreking met Thomas." -  Annet

EEN LANG WEEKEND WEG OF OP VAKANTIE GAAN. DIT WERKT HET BEST OM VOLLEDIG TOT RUST TE KOMEN.

Dat blijkt uit onderzoek gehouden door onderzoeksbureau iVOX 

Zorgen van je afzetten

Het onderzoek - gehouden onder duizend Nederlanders - wijst uit dat 8 op de 10 Nederlanders (79%) zich tijdens een vakantie makkelijk kan ontspannen. Dat is een beduidend hoger percentage dan dat er tijdens normale werkdagen, werkvrije weekdagen of het weekend wordt ontspant. 6 op de 10 Nederlanders (61%) geeft bovendien aan meer te genieten van een uurtje vrij op vakantie, dan van een uur vrij op een standaard weekenddag.

Dat is niet verwonderlijk als je naar is de rest van de resultaten kijkt. Driekwart van de Nederlanders (76%) geeft namelijk aan hun zorgen op vakantie beter van zich af kunnen zetten dan wanneer ze thuis vrije tijd hebben. De helft van de ondervraagden kan zich naar eigen zeggen zelfs alleen op vakantie echt ontspannen. 4 op de 10 (44%) zegt zich bovendien na een reis helemaal uitgerust te voelen, en een bijna even groot aantal (41%) voelt zich daarna mentaal gezonder en volledig uitgerust.

Functioneren

Dat vakantie niet alleen belangrijk, maar zelfs essentieel is, blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek. 6 op de 10 Nederlanders (59%) is van mening dat ze zonder vakantie niet goed kunnen functioneren in het dagelijks leven. 7 op de 10 (69%) zegt nu - op dit moment - behoefte aan vakantie te hebben. Het komt dan ook niet onverwachts dat 1 op de 3 vindt dat 29 februari (Schrikkeldag) een vrije dag zou moeten worden.

Wel goed om even te vermelden: werkende Nederlanders zeggen een stuk vaker dat ze zonder vakantie niet goed kunnen functioneren dan niet-werkenden (70% tegenover 43%) en dat ze nu behoefte hebben aan vakantie (73% tegenover 62%).

Gelukkig

Ondanks dat moge het duidelijk zijn: we snakken naar meer vrije tijd. Wees gerust, tijd komt met de jaren. In de tussentijd boek jij gewoon lekker een (extra) vakantie. Daar word je niet alleen relaxter en uitgeruster van, maar ook gelukkiger: 6 op de 10 Nederlanders (59%) voelt zich na een vakantie gelukkig omdat ze mooie herinneringen hebben kunnen maken. 1 op de 3 (31%) geeft daarnaast nog aan zich fysiek gezonder te voelen en dat de band met de reispartner ook nog eens hechter is geworden. Precies, allemaal facetten om gelukkig van te worden.

Kortom 

Vakantietijd is meer waard dan vrije tijd. Helemaal niet verwonderlijk dus dat je zo enorm kunt verlangen naar een weekje op die strandstoel of in de natuur te zijn. Ook daarin ben je logischerwijs niet de enige. 8 op de 10 Nederlanders (83%) geeft aan al uit te kijken naar een volgende vakantie. De helft zegt zelfs dat de volgende vakantie al is geboekt. We kunnen niet anders zeggen dan: doe gezellig mee. 

Boek een vakantie of weekendjeweg of midweek in een natuurhuisje midden in de natuur. We helpen je graag om te vinden wat je zoekt. 

Deze online coaching kan dan eventueel mooi worden gecombineerd tijdens je verblijf in de natuur. We kunnen een geschikt natuurhuisje voor je vinden.

BOSBADEN

Tot nu toe heeft onderzoek aangetoond dat bosbaden verschillende aspecten van de gezondheid van een persoon kan verbeteren. Bijvoorbeeld onderzoek gepubliceerd in februari 2021 in de Internationaal tijdschrift voor milieuonderzoek en volksgezondheid(opent in nieuw tabblad) toonde een daling van de systolische bloeddruk nadat 12 gezonde vrijwilligers gedurende een periode van twee uur bosbaden hadden beoefend. In een onderzoeksartikel gepubliceerd in oktober 2018 in het tijdschrift Grenzen in de volksgezondheid, toonden wetenschappers verbeteringen in hartslagvariabiliteit - een maat voor cardiovasculaire gezondheid - bij 485 mannelijke deelnemers tijdens een wandeling in een bos gedurende slechts 15 minuten.

Onderzoek gepubliceerd in februari 2018 in het tijdschrift Biomedische en Milieuwetenschappen(opent in nieuw tabblad), vond verminderde biomarkers van chronisch hartfalen, ontsteking en oxidatieve stress bij oudere patiënten met chronisch hartfalen nadat ze deelnamen aan twee vierdaagse bosbadtochten. Onderzoekers ontdekten ook dat een vijfdaagse bosreis de gezondheid van het immuunsysteem verbeterde, zoals aangegeven door een toename van natural killer-cellen, die deel uitmaken van de afweer van het lichaam tegen kanker, rapporteerden ze in maart 2018 in het tijdschrift Oncotarget.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat bosbaden psychologische voordelen biedt. In een overzicht van 20 onderzoeken gepubliceerd juli 2022 in de International Journal of Mental Health and Addiction(opent in nieuw tabblad), vonden onderzoekers consistente verbeteringen in de stemming, vooral angst, na bosbadsessies. In januari 2021 publiceerden onderzoekers een artikel in het tijdschrift Duurzaamheid, onthullende verminderingen van angst en herkauwen over problemen, en toename van sociale verbinding en prosociale waarden zoals compassie voelen voor anderen bij 61 vrijwilligers, na twee uur bosbaden.

''ik voel de kracht van de boom in mijn aderen stromen''
''ik voel de kracht van de boom in mijn aderen stromen''

Vertragen en verwonderen

Tijdens een bosbad loop je in een traag tempo. De afstand die je aflegt is klein, maximaal 5km. Daardoor is het geschikt voor heel veel mensen. Ondanks het trage tempo ben je in beweging. Vaak beleef je tijdens een bosbad een moment van verwondering, een gevoel van thuiskomen of krijg je een creatieve ingeving. Dit zorgt voor een boost aan energie, zelfinzicht en verbinding. Omdat je de tijd neemt en je openstelt, ervaar je dat je onderdeel bent van de natuur. En dat alles in de natuur leeft en zijn eigen ritme en proces heeft.

Gezond voor lichaam en geest

Wetenschappelijk is er steeds meer bekend over de heilzame werking van natuur op lichaam en geest. Hieronder de aangetoonde positieve effecten op lichaam en geest.

Lichaam

 • De stoffen die bomen en planten uitscheiden bevatten naast veel en vers zuurstof ook fytonciden. Dat zijn natuurlijke oliën die het autonome zenuwstelsel activeren. Dat zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en geeft je immuunsysteem een boost.
 • In de natuur verlaag je het cortisol (stresshormoon) in je lichaam. Een bosbad zorgt daardoor voor een spectaculaire stressverlaging. Het is pure ontspanning, waardoor je je batterij weer flink oplaadt.
 • In de natuur maak je natural killer cells aan. Deze NKcellen zoeken in je lichaam kankercellen op en vernietigen deze. Dat is nog eens goed nieuws.
 • Tijd besteden in de natuur verbetert je slaap zowel kwalitatief als kwantitatief (onderzoek dr. Qing Li)

Geest

 • Door het verlagen van je tempo tijdens een bosbad beland je weer in het hier en nu.
 • In de natuur kom je weer in contact met je zelf. Het geeft je letterlijk ruimte en lucht om de omgeving in je op te nemen. En de verbinding met de natuur aan te gaan.
 • In de natuur is er ruimte voor verwondering. Er ontstaat echt contact tussen jou en de natuur om je heen.
 • Aanwezig zijn in de natuur verbetert je humeur (POMS-onderzoek naar 65 emoties)

 • Tijd besteden in de natuur verbetert je concentratie en geheugen met 20 procent (onderzoek universiteit Michigan)

 • In de natuur zijn helpt tegen depressie, angst en boosheid. en positieve gedachten nemen toe.

 • De natuur verlicht gevoelens van angst en andere negatieve emoties.

 • Tijd besteden in de natuur verhoogt je creativiteit en probleemoplossend vermogen met 50 procent (onderzoek universiteiten van Utah en Kansas).

 • In de natuur zijn helpt je om op te houden met piekeren (Stanford University).