Buitenspeeltips, lol gegarandeerd!

28-08-2022

Samen buiten in beweging zijn helpt, of het nu een lange wandeling, fietstochtje of lekker buiten spelen is! Speel eens jeu de eikel (i.p.v. jeu de boules) met elkaar. Zoek een dennenappel en zoveel eikels als deelnemers. Leg de dennenappel ergens op het pad neer en ieder gooit zijn of haar eikeltje zo dicht mogelijk naar de dennenappel. Lol verzekerd! 

Daarna is het leuk om de eikel zo ver als je kunt of over een hoge tak het bos in te gooien. Daarmee draag je meteen bij aan verspreiding van zaden. De eikels vallen wellicht op een plek waar ze weer kunnen ontkiemen en worden nieuwe eikenbomen.

Eet je avondeten een keer in het bos, kijk sterren vanuit je tuin of ga tijdens zonsopkomst of zonsondergang naar buiten. Zoek mooie vormen in de wolken, waai flink uit met de bladeren om je oren, neem een frisse duik in een zwemplas of loop naar het begin van een regenboog. Ga op zoek naar dierensporen en neem een mooi gekleurd herfstblaadje mee naar huis. Geniet buiten! Ook bij noodweer, wacht niet tot het voorbij is, je kunt ook dansen in de regen!

Als je nu denkt... buiten spelen is niks voor mij, neem dan je (klein)kinderen, neefjes, nichtjes, buurkinderen mee. Verzin om de beurt een leuk buitenspelletje en iedereen doet vanzelf mee. We stoppen niet met spelen omdat we ouder worden, we worden ouder omdat we stoppen met spelen. Oftewel blijf buiten spelen, het houd je jong en gezond!

Bron: Liza van Velzen is boswachter bij Staatsbosbeheer in de regio Noord-Brabant. Ze woont in een tiny house en schrijft voor natuurhuisje genieters over wat er speelt in het bos.

Wandelogie ...