BOEKTIPS VAN DE WANDELOOG

Onderwerpen die ook aan bod komen in de gesprekken, tijdens mijn WANDELOGIE sessies in de natuur. 

Die stress, burnout of depressies veroorzaken bij personen, relaties en gezinnen. Soms langdurig een probleem blijkt.

PRATEN & LEZEN KAN DAN HELPEN! 

Samenvatting boek

Ons dagelijks leven is hectischer dan ooit. Geen wonder dat burn-outklachten zo herkenbaar zijn: één op de zes Nederlanders heeft er last van, er zijn vele duizenden burn-outcoaches en het fenomeen wordt regelmatig besproken in de media. Hoewel we dus in de ban van burn-out lijken, weten we gek genoeg niet echt goed wat het is. De wetenschappelijke basis ervan is wankel: het is slecht meetbaar, niet betrouwbaar vast te stellen en bovendien zijn er weinig bewezen werkzame behandelingen.

Maar als we zo weinig van burn-out begrijpen, hoe moeten we dan verder? Als psychiater en stressonderzoeker vindt Christiaan Vinkers dat we een fundamenteel andere visie nodig hebben. We zouden ons minder moeten richten op burn-out als eindstadium en meer op de stressvolle weg ernaartoe: hoe raakt iemand overbelast, bij wie gebeurt dit en wanneer? Op die manier kunnen we meer grip krijgen op burn-out: wie krijgt er last van en hoe kunnen we dit voorkomen?

Christiaan Vinkers (1980) is psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht bij het Amsterdam UMC. Hij is lid van de Raad Medische Wetenschappen van de KNAW. Eerder schreef hij samen met Roeland Vis Hoe zit het nu echt met antidepressiva.
Over Hoe zit het nu echt met antidepressiva:
'Mythen en taboes rond antidepressiva ontmaskerd. (...) Een noodzakelijk betoog.'
NRC ••••

'Een nuchtere, helder geschreven analyse van alles wat met antidepressiva te maken heeft.'
Het Parool ****

Samenvatting boek

Een beklemmend debuut over hoe verdriet en verveling een groep jongeren kunnen laten ontsporen. Waarom kunnen mensen met dezelfde pijn elkaar niet altijd goed helpen?
In 'Stenen eten' van Koen Caris wordt het dorp van de 17-jarige Ben opgeschrikt door een reeks zelfmoorden onder de jongeren. Drie jaar eerder maakte zijn oudere zus een einde aan haar leven. De zelfmoorden blazen het smeulende verdriet van Ben opnieuw aan en zetten hem in het middelpunt van een mysterie waarmee hij niets te maken wil hebben. Tijdens een hittegolf die de dorpsgenoten van binnenuit droogkookt, wordt Ben gedwongen om zijn gevoelens van schuld en schaamte omtrent de dood van zijn zus onder ogen te zien. 'Stenen eten' is een beklemmende roman over hoe verdriet en verveling een groep jongeren kunnen laten ontsporen. 

En over waarom mensen met dezelfde pijn elkaar niet altijd goed kunnen helpen.

Samenvatting boek

Ons brein staat bijna altijd aan. Die voortdurende overprikkeling is niet alleen dodelijk voor onze creativiteit, maar kan op langere termijn ook stress en burn-out veroorzaken.
Om je hersenen gezond en veerkrachtig te houden, moet je ze de kans geven om af en toe goed uit te rusten.

Maar hoe kun je dat concreet doen? Want ook als we tv-kijken of slapen is ons brein hard aan het werk.

De nieuwste neurowetenschappelijke studies over het belang van netwerken in onze hersenen tonen overduidelijk aan dat we ons brein af en toe in offline modus moeten zetten als we de ratrace van elke dag willen overleven. In dit boek legt stressexpert Luc Swinnen niet alleen uit waarom die breinrust voor je hersenen zo belangrijk is, hij gaat ook dieper in op wetenschappelijk onderzochte methodes die je kunnen helpen om veerkrachtiger, creatiever en empathischer in het leven te staan.

'Wetenschappers hebben in ons brein een aantal netwerken geïdentificeerd die verafgelegen hersendelen met elkaar verbinden. Zo is er het online breinnetwerk. Als dat actief is, ben je gefocust op een bepaalde taak: je lost een crisis op, beantwoordt de ene e-mail na de andere of managet je huishouden. Daarnaast hebben we een soort rustnetwerk of offlinebrein, dat lekker actief is als je aandacht naar binnen gericht is. Je zit bijvoorbeeld rustig op een bankje in de zon en plots krijg je werkelijk briljante invallen.
Beide netwerken zijn ontzettend belangrijk, maar helaas komt vandaag ons offline brein veel te weinig aan zet. Dat is doodjammer, want net dat breinnetwerk laat ons toe om veerkrachtig, creatief en empathisch in het leven te staan. Het zijn alle drie vaardigheden die ons kunnen helpen een antwoord te vinden op de eisen en uitdagingen van de 21ste eeuw.
Als we maximaal op ons offlinebrein inzetten, kunnen we de robot- en AI-oorlog winnen. Dan zullen we wel moeten leren om het nietsdoen en het dagdromen in ons leven toe te laten, te oefenen en in te bouwen. In dit boek wil ik je tonen hoe je dat kunt doen.

THOMAS: een weekendje weg bijvoorbeeld in een natuurhuisje of wandelen in de natuur werkt ook heel rustgevend voor het brein. Ik heb 3 natuurrecepten voor je die je BREIN RUST kunnen geven.

STEF: In dit boek omschrijft Dr Swinnen op een heel begrijpelijke manier de werking van ons brein en de nieuwste inzichten daaromtrent. Bovendien bevat het boek heel wat tips and tricks om er onmiddellijk mee aan de slag te gaan. Ik slaagde er zelfs in soms weg te mijmeren tijdens 't lezen van het boek. En wie wil weten wat dat mijmeren met ons doet ... die vindt het terug in het boek ! Aanrader !!

Samenvatting boek

In 'Patronen van ongekende gevoelens doorbreken' van Jonice Webb leer je hoe je emotionele verwaarlozing bij jezelf kunt herkennen om de patronen te doorbreken.

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken van Jonice Webb is het praktische gevolg op de bestseller Ongekende gevoelens. Herken je een gemis in de emotionele opvoeding die je hebt gekregen? In dit boek leer je jouw patronen te herkennen en te doorbreken.

Als je gebukt gaat onder de gevolgen van emotionele verwaarlozing in je kindertijd, wil je graag weten hoe je de cirkel doorbreekt zodat je niet in hetzelfde patroon stapt met je eigen kinderen. Te weinig aandacht voor je emotionele ontwikkeling in je kindertijd heeft een grote impact op je leven en je relaties. De tijd is rijp om het geworstel achter je te laten.

Jonice Webb laat zien hoe je de patronen van gebrekkige beleving van emoties, emotionele afstand en onuitgesproken gevoelens kunt doorbreken. Al je relaties knappen ervan op; de relatie met je kinderen, je partner, je ouders, je familie en vooral ook die met jezelf!

Zo ga je om met emotionele verwaarlozing:

• Het gemis herkennen

• Je gevoelens bespreken

• De patronen doorbreken

In Patronen van ongekende gevoelens doorbreken krijg je praktische tips en adviezen om dat wat zo zwaar op je drukt voor eens en voor altijd achter je te laten.

MARIAN: Jonice Webb is klinisch psycholoog en bekend vanwege haar pionierswerk op het gebied van emotionele verwaarlozing in de kindertijd.

Wanneer alles goed gaat in je jeugd qua opvoeding, heb je een mooi fundament voor je latere leven en relaties met anderen.
Helaas gaat er vaak iets mis en dat is meestal geen opzet. Ouders houden doorgaans van hun kinderen en doen hun best. Maar als je zelf als kind emotioneel verwaarloosd bent, dan geef je dat vervolgens weer door. Dat gaat vaak generaties zo, tot iemand het doorbreekt.
Het kan belangrijk zijn je ouderschapsstijl te veranderen (als je kinderen hebt, het maakt niet uit hoe oud ze zijn) Er zijn simpele dingen die je kunt veranderen. Het is nooit te laat om positieve veranderingen door te voeren. Dat is hoopvol!
Er is geen schuldige, iedereen is slachtoffer, je kunt niet geven wat je zelf ontbeert.
Maar je kunt de keten doorbreken. En zo jezelf en anderen (ouders/kinderen) helen en je relaties verbeteren.
In dit boek vind je vele handvatten, tips, werkbladen.
Het klinkt best zwaar, emotionele verwaarlozing, en de gevolgen kunnen ook lang verborgen blijven. Als er geen aandacht was voor jouw gevoel en behoeften heeft dat impact op je latere leven. Vaak weten we het niet maar is er een gevoel van onbehagen, leegte..
Er staat in het boek een vragenlijst; hoe meer vragen je met ja beantwoordt, des te groter de kans dat je emotioneel verwaarloosd bent.
Een paar van de 22..
-Heb je moeite met zelfdiscipline?
-Ben je vaak teleurgesteld in jezelf of boos op jezelf?
-Kun je anderen om hulp vragen?
-Voel je je soms leeg van binnen?
Webb heeft een paar stellen in beeld gebracht en ook hun ouders en kinderen. Ze beschrijft duidelijk waar de schoen wringt en schetst de verschillende manieren van emotionele verwaarlozing.
Daarnaast geeft ze vele aanwijzingen en tips. Hoe je relaties kunt verbeteren.
Anders dan vaak gedacht wordt is ruzie in een relatie niet verkeerd, integendeel.
Vermijd jij conflicten? Heb je schuldgevoelens, maak je jezelf verwijten?
Het boek is voor iedereen leesbaar. Geen ingewikkeld taalgebruik.
Herkenbaar? Dan is dit zeker een aanrader!

Samenvatting boek

Hoe kan het dat hoogsensitieve personen informatie zo anders opmerken, verwerken en intenser reageren? Waarom ervaren ze vaak stress en sociale afwijzing? Sinds de Amerikaanse psychologe Elaine Aron eind jaren negentig de naam 'hoogsensitiviteit' introduceerde, zijn er evenveel zinnige als onzinnige uitspraken gedaan over deze eigenschap. 

In dit boek presenteert Esther Bergsma de laatste wetenschappelijk inzichten over de werking van het 'hoogsensitieve brein', dat op veel vlakken aantoonbaar verschillend functioneert van dat van niet-hoogsensitieve mensen. Ze ontwikkelde op basis van die wetenschappelijke inzichten een model dat handvatten biedt aan professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs en aan therapeuten en coaches die zich willen verdiepen in hoogsensitiviteit. 

Haar doel: dat iedereen - en vooral de hooggevoelige zelf - deze eigenschap beter begrijpt én waardeert. Hoogsensitiviteit biedt ongekende talenten die pas duidelijk worden als we de vis niet langer vragen te klimmen, maar zijn kwaliteiten als zwemmer erkennen. Drs. Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker en de inspirerende kracht achter Hoogsensitief.NL. Ze coacht en traint professionals in het beter begrijpen en begeleiden van HSP.

LEON: 

Wat een goed boek! Het geeft mij een goed beeld van mijn kwaliteiten als HSP en vooral van de bijbehorende valkuilen. Ik ben een positief ingesteld persoon en richt mijn aandacht vooral op positieve ervaringen en aspecten in het leven. Mijn onverklaarbare veel te hoge bloeddruk en andere chronische klachten kon ik lastig plaatsen en de reguliere medische zorg heeft niet alle antwoorden.

Na het lezen van "Het Hoogsensitieve Brein" is het mij duidelijk dat mijn gezondheid voor verbetering vatbaar is. Ik heb de mate van mijn nadelige HS-eigenschappen sterk onderschat en merk dat ik hier nu veel bewuster mee om kan gaan en mijn voordeel mee kan gaan doen. Ik ben blij met de verkregen inzichten.
Grondig en gedegen wetenschappelijk onderzoek met veel voorbeelden vanuit persoonlijke ervaringen maken het boek voor mij heel prettig leesbaar, toegankelijk, herkenbaar en vooral heel erg verhelderend.
Kortom, geweldig boek en een aanrader voor HSP en geïnteresseerden. 

THOMAS: Als wandeloog op het gebied van stress en burn-out beveel ik dit boek van harte aan aan vakgenoten. De schrijfster geeft veel breinkennis. Ze ontkracht een aantal mythes over hsp. Ze bouwt verder aan een gedegen fundament onder het begrip hoogsensitiviteit.

1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Ze zoeken vaker een coach. Elke coach zou de kennis uit dit boek moeten hebben.

Samenvatting boek

Hoe ga je om met narcistisch misbruik in de liefde? 

Narcisme expert Mjon van Oers geeft antwoord op de 50 meest herkenbare vragen.

Narcistisch misbruik in de liefde, 50 vragen en antwoorden is het tweede boek van Mjon van Oers. Na haar succesvolle debuut (Voorbij het narcisme) kreeg zij nog steeds heel veel vragen. Kennis is macht, vindt Mjon. Hoe meer je over narcisme en narcistisch misbruik weet, des te beter kun je je wapenen tegen de narcist en des te beter ben je in staat om je uiteindelijk los te weken uit de giftige relatie.

De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

Het positieve effect van de informatie over narcistisch misbruik is dat deze kennis de kijk op al je relaties, inclusief die met jezelf, voorgoed zal veranderen. 

THOMAS: DE KRACHT VAN JE KEUZES WORDT DUIDELIJK; OOK DIE JE NIET HEBT GEMAAKT!

Lezers reageren:

MANON: Eigenlijk is het 'naar' dat ik dit boek van Mjon nodig heb ... ik volg haar al online al lang vanwege tips en adviezen, dit boek steunt me weer enorm. Ik heb het wel als een e-book bij me. Velen snappen waarom denk ik.

JOTAL: Ik gebruik het in mijn behandelingen om vrouwen te laten lezen die uit een giftige, narcistische relatie zijn gestapt of willen stappen. Het is een van de betere boeken, zeer helder, inzicht gevend en het helpt mensen die uit zo'n relatie komen ook om verder te gaan. Echt een aanrader!

MARJAN: Scherven brengen geluk, maar niet in een relatie met een narcist. Op de cover van Narcistisch misbruik in de liefde van Mjon van Oers zien we gebroken glasscherven. Deze symboliek staat voor gebroken beloften, teleurstellingen en een gebroken hart. Er is iets stuk gegaan. In een narcistische (liefdes)relatie gaat er veel stuk. Narcistisch misbruik heeft diepe impact. Van Oers laat in 50 vragen met antwoorden zien wat de stoornis inhoudt, hoe je het herkent en hoe je jezelf kunt beschermen. Ze zegt: "En geloof me, je wilt met geen van hen je leven delen". Dit triggert tot doorlezen.

Narcisme in de gezonde vorm is een natuurlijk mechanisme van het ego tot zelfbehoud. Dat is niet waar dit boek over gaat. Hier krijgen mannen en vrouwen met een narcistische persoonlijkheid stoornis en andere veelvoorkomende profielen van mensen met typische narcistische eigenschappen hun geliefde podium. Het is een permanente stoornis, deze mensen hebben geen empathie en kunnen het ook niet ontwikkelen. We worden gewaarschuwd, leren hoe we onszelf kunnen beschermen en (spoiler!) worden bewust van het feit dat het giftige gedrag nooit zal veranderen. Waarom zou je het dan nog lezen? Omdat van Oers eigenlijk alle informatie geeft die je nodig hebt om te overleven.
Mijn verwachting van dit werk was dat het taaie kost zou zijn en veel van hetzelfde. Dit bleek echter niet zo te zijn. Het kan een feest der herkenning zijn voor wie te maken heeft met narcistisch misbruik. Nou ja, eigenlijk geen feest, wel herkenning. Dit boek zou ik aanraden aan iedereen en niet slechts aan mensen die te maken hebben met narcisme in hun leven. Wanneer je dit gelezen hebt kun je voorkomen dat een narcist jou in zijn greep houdt, kun je leren wat de signalen zijn en het verschijnsel herkennen. Bijkomend voordeel is dat het erg vlot en leuk geschreven is, duidelijk en recht voor z'n raap. 

Burn-out, misbruik, mishandeling, huiselijk geweld en verslaving hebben vaak hun oorsprong in trauma's die iemand heeft opgelopen. Trauma's gaan ons allemaal aan, want ze hebben invloed op een samenleving.

De schrijver was te zien in het TV programma ''zomergasten''.

Samenvatting boek

Huiselijk geweld, misbruik, verwaarlozing, verslaving, ongelukken, (oorlogs)misdrijven... trauma verandert je leven radicaal. Bessel van der Kolk - een van 's werelds meest vooraanstaande traumadeskundigen - geeft inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek toont hij nieuwe wegen naar herstel, waarbij lichaam en geest worden gereguleerd. Dit boek biedt hoop voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen op jonge of latere leeftijd heeft leren kennen.

Bessel van der Kolk is een baanbrekend onderzoeker en heeft bijna veertig jaar ervaring in het werken met getraumatiseerde mensen. Hij is hoogleraar psychiatrie aan de universiteit van Boston. Van zijn boek werden wereldwijd al bijna drie miljoen exemplaren verkocht. Door trauma ontstaat vaak een splitsing van lichaam en geest. Veel therapieën zijn gericht op praten, op ratio en logica, maar in het lichaam staat de tijd stil. Dát begrijpen, door het werk van Van der Kolk, kan het verschil betekenen tussen vastzitten in een pijnlijk verleden, of leven in een geïntegreerd heden: Traumasporen is een boek dat levens kan veranderen.

Thomas: ook uit eigen ervaring weet ik wat trauma's met je kunnen doen, je leven radicaal veranderen. 

Erover praten is vaak heel moeilijk, liever niet eigenlijk... Maar verdringing doet je ook geen goed.

Er zal altijd een moment komen dat het je weer opbreekt en vaak onherstelbare schade brengt aan jezelf en vaak ook aan je dierbaren. Je moet een weg vinden om er mee te leren leven en het trauma te verwerken, een plaatje tegeven in jezelf. Dat is moeilijk maar niet onmogelijk!

Het is nooit te laat om er aan te werken. Grijp die kans zolang die er nog is! 

Samenvatting boek

Scheidingen krijgen een dramatische wending als blijkt dat de ex-partner het contact met de kinderen frustreert. De vaders en moeders die dit treft, raken verstrikt in eindeloze hulpverleningstrajecten, terwijl de kinderen steeds verder van hen verwijderd raken. 

Hoe komt het dat ouderverstoting vaak niet wordt herkend of de signalen verkeerd worden geïnterpreteerd?

Hoe kan dit giftige patroon doorbroken worden?

In Emotioneel gevangen worden inzichten van deskundigen geïllustreerd met de indringende ervaringen van ouders die na een scheiding hun kinderen niet meer mochten zien. Ook volwassenen die als kind een ouder verstootten, vertellen hoe dit kwam.

Monique Meulemans maakte het vervreemdingsproces tussen haar man en zijn kinderen uit een eerdere relatie van dichtbij mee. Ze houdt zich al jaren met dit thema bezig, schrijft (gast)blogs en geeft lezingen. De zaak van haar man leidde tot Kamervragen en excuses van de minister, maar zijn kinderen zag hij nooit meer. 

Thomas: kan er uit eigen ervaring helaas over meepraten, vond veel herkenning in het boek. 

Samenvatting boek

Psychologisch zijn we van nature hetzelfde gebouwd. Natural skills zijn onze natuurlijke, mentale bouwstenen. Het leven is een stuk eenvoudiger als je weet hoe je deze skills bewust kunt toepassen.
Mentaal welzijn is geen vanzelfsprekendheid in een wereld waarin stress en haast regeren. Een wereld die steeds meer is gaan lijken op een psychologische jungle en dagelijks veel van ons vergt. Overleven in deze dynamische omgeving vraagt om kennis en kunde van je innerlijke natuur. Deze innerlijke natuur is - net zoals de natuur buiten om ons heen - niet chaotisch en onderhevig aan natuurlijke functies (wetten). Als je deze leert kennen, wordt je leven vanzelf eenvoudiger en de wereld een veiliger plaats. Dit boek geeft je inzage in de wijze waarop je innerlijke natuur functioneert. Je leert op een praktische manier je mentale welzijn te borgen. 

Thomas: [bezig] zijn [met] in de natuur en het lezen van dit boek hebben mij [nog] meer rust gegeven.

Samenvatting boek

Bart Chabot gaat de confrontatie aan met zijn jeugd
Velen kennen Bart Chabot. 

Als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Wie gaat er achter hem schuil? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. 

Hij graaft naar zijn Haagse wortels en doorwroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven. mijn vaders hand is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor geschreven.

Thomas: het was of ik over mijn eigen jeugd las, zeer herkenbaar vooral de gezinscultuur. Indringend! 

Samenvatting boek

Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.

Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

De schrijfster was te zien in het TV programma ''zomergasten''.

Thomas: het boek raakt de eenzaamheid die hoort bij ieder mensenleven, voor mij ook heel herkenbaar. 

Samenvatting boek

Kinderen worden niet kant-en-klaar geboren: ze moeten worden gevormd. Maar opvoeden gaat niet vanzelf. We dragen immers allemaal de bagage van onze eigen opvoeding met ons mee, en moeten onze kinderen grootbrengen in een competitieve en individualistische samenleving. 

Psycholoog Marilse Eerkens roept ouders, verzorgers en beleidsmakers op om na te denken over het doel van onze opvoeding, zowel in het belang van het kind zelf als in dat van de maatschappij als geheel. Opvoeden is namelijk zoveel meer dan het voorkomen van gedragsproblemen - het gaat óók over de vorming van een mens. Wie waarde hecht aan deze vorming zal daarover moeten nadenken.

Als ze maar gelukkig worden helpt elke opvoeder in deze zoektocht. Aan de hand van vijf opvoeddoelen laat Eerkens zien hoe kinderen kunnen worden voorbereid op de toekomst en op een vreedzame en democratische manier leren samenleven in onze steeds complexere maatschappij.

De schrijfster schreef hierover een artikel in TROUW.

''Wie niet empathisch is, beschrijft Eerkens, wie niet geleerd heeft om kritisch te denken, creatieve oplossingen te verzinnen, wie niet weerbaar is bij tegenslagen en geen respect heeft voor democratische rechten van iedereen, is niet opgewassen tegen een toekomst met grote vraagstukken. "De grote psychische problemen waar veel jongeren tijdens de coronapandemie mee worstelden, laten zien hoe belangrijk het is om die weerbaarheid te versterken."

Samenvatting boek

Hardwerkende leerlingen die altijd het beste uit zichzelf willen halen en moeite hebben te ontspannen. Leerlingen die zo bang zijn om fouten te maken dat ze blokkeren tijdens een toets. Leerlingen die alles om zich heen vergeten wanneer ze driftig aantekeningen maken tijdens de les. Of leerlingen die hun spreekbeurt wel héél vaak thuis oefenen ... Herkenbaar? 

Dan heb je waarschijnlijk te maken met perfectionistische leerlingen. Perfectie Op school wordt perfectie vaak - onbedoeld - gestimuleerd en beloond. Faalangst komt bij veel leerlingen voor, maar het wordt in veel gevallen niet als een probleem gezien. Voor leerkrachten zijn leerlingen die hard werken en hoge cijfers halen toch heerlijk? Goed presterende leerlingen zullen het ver brengen en daar doe je het als leerkracht toch voor? 

Faalangst en burn-out De perfecte leerling zou tóch een gesprekspunt in de lerarenkamer kunnen zijn. Wanneer je altijd 'de beste' moet zijn van jezelf, zijn anderen je concurrenten. Die houding leidt uiteindelijk tot overbelasting en cognitieve disfunctionaliteit. Een burn-out ligt op de loer. Voor wie? Als je met leerlingen werkt die faalangst hebben of die altijd bezig zijn anderen te pleasen, dan is dit boek een must. 

Het maakt je bewust wat perfectionisme met leerlingen doet, maakt bespreekbaar wat de oorzaken zijn van perfectionisme, hoe je perfectionistisch gedrag kunt herkennen en wat je als docent kunt doen om te hoge verwachtingen en prestatiedruk te verminderen.

TOBIAH PALM / ARTIKEL IN TROUW

Een kind dat zo zenuwachtig is voor zijn pianoconcert dat hij nachtenlang niet slaapt; een dochter die weigert naar voetbal te gaan, omdat ze bang is dat ze nooit zal scoren; een zoon die zo lang twijfelt over de beste manier om Franse woordjes uit zijn hoofd te leren dat hij geen tijd meer heeft om daadwerkelijk te oefenen voor de toets.
Veel kinderen hebben last van perfectionisme. Nu de kinderen weer naar school, muziekles en de sportclub moeten, zal hun kritische inner voice weer de kop opsteken. Hoe kunnen ouders daar het best mee omgaan?
"Perfectionistische kinderen mogen van zichzelf geen fouten maken", zegt Ard Nieuwenbroek, die het boek Perfectionistische leerlingen schreef. "Maar ze verwarren hun eigen strenge stem met de kritiek van de buitenwereld. Ze denken dat ze van de mensen om hen heen niet mogen falen, maar eigenlijk mogen ze van zichzelf geen fouten maken." Het zijn vaak kinderen die zich niet gezien voelen, of niet genoeg (zelf)validatie hebben, of die hun eigen perfectionistische ouders nadoen.
Er zijn grofweg drie typen perfectionistische kinderen, vertelt de deskundige. De eerste categorie noemt hij 'de rampdenkers': kinderen die, al voordat ze een toets gemaakt hebben, zeker weten dat ze een onvoldoende gaan halen, te weinig tijd hebben om alles wat ze weten op te schrijven en dat er nou net een vraag gesteld zal worden over datgene dat ze niet geleerd hebben.
Ze hebben al het allerzwartste scenario uitgedacht voordat de proef begonnen is. Om dat te ondervangen studeren ze op het krampachtige af. Ze zetten bijvoorbeeld de wekker om 05.00 uur 's ochtends, om nog een paar woordjes te stampen. "Dat werkt averechts", zegt Nieuwenbroek. "Het is bewezen dat je op een gegeven moment te veel geleerd hebt." Bovendien neemt een kind minder stof tot zich als hij of zij gestrest is.

Neurose

"Dan heb je de aarzelende perfectionisten", vervolgt Nieuwenbroek. "Leerlingen die heel veel kunnen, maar toch weinig resultaat behalen, omdat ze niet kunnen kiezen. Ze denken uren, dagen, na over wat de beste manier is om voor een proefwerk te leren. Ga ik opdrachten maken, of stampen of mijn moeder vragen om hulp?" Doordat ze een neurotische angst hebben om het verkeerde te doen klappen ze dicht. Met als resultaat dat ze niets doen.
Tenslotte bestaan er vermijdende perfectionisten: leerlingen die geen keuze kunnen maken, bang zijn en dan gewoon stoppen. "Het jammerlijke is dat die kinderen overkomen alsof ze ongemotiveerd zijn", zegt Nieuwenbroek. "Terwijl het tegengestelde het geval is."
"Perfectionisme is een neurose", gaat Nieuwenbroek verder. "Maar als je niet op tijd ingrijpt kan dat zich ontwikkelen naar angst, depressie, of een persoonlijkheidsstoornis. Daarom is het belangrijk om als ouder op tijd in te grijpen."
Dat doe je volgens hem allereerst door het goede voorbeeld te geven: sta jezelf toe ook fouten te maken, praat erover als iets niet lukt, wees niet te streng voor jezelf als ouder. Daarnaast is het belangrijk om kinderen te zien: laat het weten als ze iets goed doen, ook al lijkt het iets vanzelfsprekends. "Zeg dat je trots bent. Een kind heeft nodig dat hij terugkrijgt dat een ander ontvangt wat hij geeft. Dus, als je zoon zonder te vragen de tafel dekt is het belangrijk om te zeggen: wat goed dat je de meehelpt." En, voegt Nieuwenbroek eraan toe, "zeg daar dan bij dat het fijn is omdat jij, als ouder, dan minder werk hebt. Op die manier laat je het effect dat een kind op jou heeft zien."
"Benadruk daarbij gedeeltelijk succes ook", zegt hij. "Zeg het als je dochter een mooie assist gaf, benadruk niet alleen haar doelpunten." Tenslotte is het goed om zogenaamde taakgerichte feedback in plaats van persoonsgerichte feedback te geven. "Dus zeg: wat een mooie tekening heb je gemaakt, in plaats van wat ben je toch een artiest. Als je tegen je kind zegt dat hij een kunstenaar is, dan verplicht je hem tot iets zijn. En dat werkt averechts."

Samenvatting boek

Jong burn-out is voor (jonge) mensen die last hebben van een burn-out, een burn-out willen voorkomen of simpelweg met meer energie willen leven. Één op de zeven mensen kampt met burn-outklachten, en vooral onder millennials zijn de cijfers schrikbarend hoog. Zij hebben last van keuzestress, oplopende spanning op hun werk en hoge verwachtingen van hun sociale leven. Nienke Thurlings gaat in dit boek terug naar de drie kernwijsheden van het hart, hoofd en lichaam. 

Aan de hand van tests, oefeningen en meditaties zet ze je aan de slag om erachter te komen wat er echt bij je past. Nienke Thurlings is oprichter van de website Jong Burnout. Ze is sociaal psycholoog, gecertificeerd yogadocent en groepscoach. Zelf kreeg ze op haar 24ste een burn-out. Nu helpt ze door middel van coaching en training jonge mensen om te gaan met de eisen van het digitale tijdperk en de prestatiemaatschappij. Haar uitgangspunt is energievol leven door te investeren in de gezondheid van zowel je hart, als je hoofd en je lichaam.

Samenvatting boek

In 'Het verstrooide brein' helpt Gabor Maté je om ADD te begrijpen en er beter mee om te gaan. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.

Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie ADD (Attention Deficit Disorder) heeft, en voor wie iemand kent met ADD. Zie je ADD als aandachtstekortstoornis of als een creatief brein?

Veel is geschreven over kinderen maar ook volwassenen kunnen met ADD worstelen, zeker als zij dit pas op latere leeftijd ontdekken. Maté (zelf ADD'er) vertelt hoe het is om met een verstrooid brein te leven, hoe je daar beter mee om kunt gaan en hoe je het positief in kunt zetten. Zijn visie stelt ouders in staat om te begrijpen wat hun ADD-kinderen beweegt en volwassenen met ADD krijgen inzicht in hun emoties en gedrag.

Het verstrooide brein geeft een waardevol programma voor de neurologische ontwikkeling van iedereen met ADD. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.

Samenvatting boek

Jong en opgebrand? 'Een burn-out, dat is toch alleen voor volwassenen?' Niet dus. Steeds meer tieners melden zich bij de huisarts of psycholoog met burn-outklachten als oververmoeidheid, te veel stress, slapeloosheid en paniekaanvallen. Al op de middelbare school voelen veel jongeren de druk om te presteren en aan hun cv te bouwen.

Een actief leven naast school en de constante aanwezigheid van sociale media maken het er niet bepaald relaxter op. Hoe ga je om met de eerste signalen van een burn-out? Hoe is het als je zo jong al uitgeblust bent? En nog belangrijker: hoe kun je voorkomen dat jouw stressklachten leiden tot een burn-out? 

Dit is het eerste hulpboek voor opgebrande tieners én hun omgeving. Vol openhartige verhalen en praktische tips, aangevuld met nieuwe inzichten en adviezen van experts (zoals psychiater Bram Bakker, maximalist Jeroen van Baar en mindfulnesstrainer David Dewulf). Een eerste stap naar een stresslozer bestaan. 

 Auteur was te gast bij het televisieprogramma 'Pauw'

Samenvatting boek

Een burn-out kan een bom leggen onder relaties. Het is niet alleen erg vervelend voor degene die thuis zit, het raakt ook de partner, collega's en leidinggevende diep. Als partner van iemand met een burn-out kun je je soms behoorlijk wanhopig voelen. De ander lijkt zichzelf niet meer en je relatie verandert. 

Als je niet oppast, cijfer je jezelf weg en houd je geen energie meer over. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je meer op een hulpverlener gaat lijken. In dit praktische boek lees je hoe je positief bijdraagt aan het herstel van je zieke levenspartner. Wat doet een burn-out met iemand en wat doet het met jou? Wat zeg of doe je wél en wat kun je beter laten? 

Kortom, hoe werk je samen zinvol aan hetzelfde doel: zo snel mogelijk weer gezond aan de slag.

Samenvatting boek

Dit boek is een pleidooi voor meer persoonlijke geneeskunde en beter wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg.
Het sluipt erin, als een dief in de nacht... Steeds vaker denk je: "Klopt dit wel? Ik heb een leuk leven en ben niet doodziek, maar mijn lijf doet raar". En dan zet je de volgende stap, je gaat de medische molen in. Welkom in de wondere wereld van de onbegrepen vrouwenklachten! Na de onthutsende hoeveelheid reacties op haar rubriek Diagnose in de krant gaat Mirjam op zoek naar antwoorden op de vraag hoe het komt dat er zoveel vrouwen met onbegrepen gezondheidsklachten rondlopen. Klachten die soms onterecht worden afgedaan als de overgang, burn-out, fibromyalgie, het chronisch vermoeidheidssyndroom of gewoonweg met de conclusie: 'Het zit tussen je oren'. Hoe kan het bestaan dat ruim 75 procent van de patiënten met schildklierafwijkingen, reuma en andere autoimmuun- ziekten vrouw is en dat men nog altijd niet weet hoe dat komt? Het antwoord is schokkend! Ik ben geen man! laat zien waarom legio vrouwen nog altijd in medisch niemandsland ronddolen. Dit boek is een pleidooi voor meer persoonlijke geneeskunde en beter wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg. Ik ben geen man! is een aanrader voor elke hulpverlener en een bemoedigend en inspirerend voorbeeld voor vrouwen die in onze gezondheidszorg zijn verdwaald: geef nooit op! Mirjam Kaijer, journalist, columnist en oud-verpleegkundige, schrijft op luchtige en treffende wijze over haar zoektocht naar een diagnose; over de bureaucratie, de hiaten in ons zorgsysteem, de korte consulten en de foute conclusies. Ze vertelt hoe jaren later een onverwachte diagnose - en een operatie in Amerika - haar uiteindelijk op het juiste pad brengt.

THOMAS: Veel vrouwen met onverklaarbare klachten voelen zich onbegrepen. met de uitspraak "het zit tussen je oren" of ''misschien heb je wel een burnout''. 

In de wandelogie sessies leren ze zich te vermannen en meer voor zichzelf op te komen bij de artsen.

PETITIE TER ONDERTEKENING AANGEBODEN

Wij

heel veel ervaringsdeskundige vrouwen

constateren

 • Dat 75% van de patiënten met schildklierafwijkingen, reuma en andere auto-immuunziekten vrouw is en
 • ze twee keer zo vaak de diagnose depressie krijgen,
 • vaker chronische ziektes hebben,
 • meer medicijnen gebruiken,
 • vaker de huisarts bezoeken en
 • vaker bijwerkingen medicijnen hebben en
 • men niet goed weet hoe dat komt.
 • Er is te weinig onderzoek gedaan naar het vrouwenlichaam. - Veel hormoongerelateerde klachten worden daardoor niet herkend.
 • Vrouwen leven langer dan mannen, maar vooral in minder goede gezondheid en minder goede kwaliteit van leven.

en verzoeken

 • Dat er meer onderzoek wordt verricht naar gezondheidsklachten van de vrouw, cyclus- en hormoongerelateerd, zowel de lichamelijke als de psychische klachten. Ook aandacht voor autoimmuunaandoeningen.

 • Het oprichten van specialistische centra en specifiek daarvoor opgeleide artsen zodat vrouwen beter worden gediagnosticeerd en behandeld.

Samenvatting boek

Zo'n 80 procent van de werkenden is niet bevlogen en heeft eigenlijk niet zo veel zin in zijn werk. Dat is doodzonde. Want zin hebben in je werk is een voorwaarde om goed te presteren. Werken met zin is fijn voor jezelf, voor je collega's, je organisatie en je klant! Zorg daarom dat je geen genoegen neemt met 'het is wel prima zo' op mijn werk. Laat zien wat je in huis hebt en laat je talent ten volle uit de verf komen. Dat is de beste manier om zin te houden in je werk. Met dit boek helpt Godelieve Meeuwissen je te ontdekken waarom je niet zo veel zin meer hebt en hoe je het zo snel mogelijk weer krijgt. Wat kun je zelf doen? Hoe werk je met plezier samen? Hoe kun je optimaal leiding geven én leiding krijgen? Met de adviezen, de praktische ideeën en de talloze voorbeelden van de werkvloer in dit boek word je weer die inspirerende collega waarmee anderen graag willen werken. Met plezier én succes als gevolg. 

JANNET: Geweldig inspirerend boek. Het leest heel gemakkelijk. Neem toch de tijd om het te doorleven en alle tips goed tot je te nemen.

Het boek is geschreven vanuit een voelbaar persoonlijke urgentie en gebaseerd op ervaringen bij diverse bedrijven. Dus veel mooie voorbeelden, die herkenbaar zijn in het eigen werk.
Ook als je nog genoeg zin hebt in je werk, is het lezenswaardig. Het boek reikt toegankelijke inzichten en ideeën aan die je meteen kan gebruiken. Inspiratie voor mensen die leidinggeven maar zeker ook die leiding krijgen.
Zo word je manager van je eigen baan!
Het boek nodigt ook uit om met elkaar het gesprek aan te gaan in je eigen organisatie. Met collega's, met je leidinggevende, met je team.
Gewoon lezen dus! 

THOMAS: je kan het boek evt. bij mij lenen, als je het kan komen halen in Dorst. Heb je een burnout, last van overspannenheid,depressieve klachten of stress lees dan mijn speciale pagina.
Wandelogie ...